Electrische epilatie

In geval van overbeharing biedt electrische epilatie uitkomst.

Onder electrische epilatie verstaan we behandelmethoden waarbij haren d.m.v. van een electrische stroom worden verwijderd.
Kenmerk van electrische epilatie is dat de haren één voor één behandeld worden. Alle haarkleuren kunnen behandeld worden.

Methoden

De oudste methode is die van de electrolyse, waarbij door aanwending van gelijkstroom in het haarzakje ( haarfollikel) natronloog wordt gevormd. De zich in het haarzakje bevindende haarkiemen worden door de natronloog uitgeschakeld. Deze methode is weliswaar effectief, maar pijnlijk en tijdrovend.

Vervolgens werd de thermolyse ontwikkeld, waarbij d.m.v. een hoog frequente wisselstroom warmte wordt gevormd, zodat in het haarzakje aanwezige lichaamseiwitten stollen ( coaguleren). Deze methode is sneller dan de vorige.

Uit de Verenigde Staten is de blend (= meng) methode afkomstig. Daarbij worden de twee bovengenoemde stroomsoorten tegelijkertijd gebruikt, waardoor de behandeling minder pijnlijk, minder tijdrovend en toch zeer effectief geworden is.

Bij alle drie de methodes wordt d.m.v. een naaldje in het haarzakje de stroom doorgegeven

Doel

De doelstelling van electrische epilatie is nagroei, na verwijdering van de haar, praktisch onmogelijk te maken. Daarbij moet men wel in het oog houden dat de afzonderlijke haren niet allemaal in dezelfde groeifase zijn. Het is dus heel goed mogelijk dat een haarkiem in een haarzakje zich aan het ontwikkelen is tot een nieuwe haar, terwijl dit op het moment van de behandeling nog niet zichtbaar is geworden.
Als de patiënten thuis zelf haartjes verwijderen met pincet of hars, dan is het voor de huidtherapeut onmogelijk op het moment van behandeling te zien welke haren weggehaald zijn. De geëpileerde haar is dan weliswaar in zijn geheel verwijderd en niet meer zichtbaar, maar de haarkiemen in het haarzakje niet. Daar zal dan ook zeker weer een nieuw haar groeien. Zelf epileren kan ook het nadeel hebben dat er onderhuids wondjes ontstaan, die soms tot huidproblemen kunnen leiden.

Tijdens en na de behandeling

Neveneffecten:
irritatie/ roodheid/ zwelling: deze verschijnselen zijn van voorbijgaande aard, eventueel een kalmerend product toepassen.
Pigmentvlekken:
Hyperpigmentatie komt vooral voor bij mensen met een donkere huid. Direct zonlicht vermijden. Gebruik wanneer de huid in aanraking komt met zonlicht een sunblock .
Pijn:
De pijn die electrische epilatie veroorzaakt, verschilt per persoon en kan ook per behandeling anders ervaren worden. Het is mogelijk gebruik te maken van een verdovende crème( Emla), die alleen op dokters recept verkrijgbaar is. Deze crème moet een uur tot anderhalf uur van te voren aangebracht worden op het te behandelen huidgedeelte.
De bijgeleverde pleisters moeten worden gebruikt om de crème af te dekken, zodat deze beter opgenomen wordt.

Na de electrische epilatie zal de huidtherapeut de huid nabehandelen d.m.v kataphorese, waarbij de huid, die door de behandeling aangedaan is, weer wordt gekalmeerd, hetgeen een pijndempende werking heeft. Eventueel wordt ook nog een extra ontstekingremmend en verzachtend nabehandelingspreparaat gebruikt. Indien gewenst kan de patiënt thuis een koudwater compresje op de behandelde huid leggen.

Gebruik nooit ijsblokjes! Deze geven in eerste instantie verkoeling, maar eenmaal uitgewerkt ontstaat er stuwing in de bloedvaatjes waardoor er meer pijn zal ontstaan.

N.B: Het is belangrijk dat men de eerste 24-36 uur na de behandeling de huid niet blootstelt aan de zon, zonnebank, zwembad of sauna en de huid rust gunt: afblijven dus!

Dringend advies: de haren niet uittrekken, afknippen is toegestaan

Resultaat
Helaas is het veelal niet mogelijk alle storende haren in 1 behandeling definitief te verwijderen. De behandelingsduur en frequentie worden op de patiënt afgestemd, afhankelijk van de mate van overbeharing, de tolerantie van de huid en de pijngrens van de patiënt. De eerste resultaten laten zich zien als kalere plekjes, dunnere en/of lichtere haren. Het eindresultaat: geen storende haren en een gladde huid.

Last but not least:
Na een succesvolle behandeling kan het na jaren gebeuren, dat er toch weer ontsierende haartjes te zien zijn. Dat wordt dan veroorzaakt door haarkiemen, die door leeftijd, hormonen, medicijnen of anderszins plotseling geactiveerd worden en gaan groeien.

Voor elektrische epilatie kunt u terecht op de locaties Hoorn en Medemblik. Voor meer informatie of een gratis consult neemt u contact op met 06-30093800 of via bovenstaande link.

Locatie Medemblik

Aambeeld 1

1671 NT Medemblik

 

 

Volg ons op Facebook

Locatie Hoorn

Nieuwe Steen 10

1625 HV Hoorn

locatie Wognum

Gezondheidscentrum Wognum

Kerkstraat 36b

1687 AR Wognum

 

Aangesloten bij

 

 

klachten